BankContact

BankContact

BankContact

Met een bank, een onderdeel van mijn tribune, trek ik de stad in.
Nu zit het publiek niet op de tribune, maar ikzelf. Ik zoek contact met mensen,
luister naar hun verhalen, probeer aanwezig te zijn.
Sommige verhalen neem ik mee en deel ik.

Lees hier het eerste bankcontact-verhaal uit Oostende:

‘De enige manier om te weten te komen of iets werkt is het te doen.’
Ik was al een tijdje aan het broeden op het idee om met een mobiele bank de stad in te trekken en dit met een resem aan variaties. Ik besluit de koe bij de horens te vatten en een stad te kiezen waar de kans dat ik iemand ontmoet die ik ken miniem is. Het duurt even voor iemand plaats neemt op mijn bank, tot plots een vrouw van middelbare leeftijd zich installeert midden op mijn bank. Ze heeft duidelijk niet gezien dat ik iets gemarkeerd heb op de bank om de veiligheid inzake besmetting te garanderen. Later zal ik begrijpen dat dit waarschijnlijk ook niet haar grootste zorg is. Na een vriendelijke begroeting schuift ze op en excuseert ze zich. Vanuit een grote plastieken zak zie ik hoe ze stiekem een kratje rode wijn leegperst in een koffiebekertje. We raken heel gauw aan de praat en heel snel vertelt ze over haar huidige problemen die ontstaan zijn sinds de dood van haar man. Ergens onderaan een lijst staat ze nu, wachtend op een woning, wachtend op wat zekerheid. Telkens er tranen komen, excuseert ze zich.

Ik verzeker haar dat ze geen sorry hoeft te zeggen. Doe maar. Tussen de heftigheid vinden we ook een beetje luchtigheid en gaat het gesprek over muziek, zingen en zelfs even over meditatie. Een afwisseling tussen praten en stilte.

Resten van tabak, een druppel van het kratje wijn en enkele tranen blijven achter op mijn bank als de vrouw vertrekt nadat ze haar handen op haar hart legde.

Meer verhalen kan je hier lezen: https://www.facebook.com/Bank-contact-106588178168008

Muziek geïnspireerd door bankcontact

lief mens

Ik heb op je gewacht, lief mens
En ik weet dat jij op mij wacht
Je hebt veel te vertellen aan zij die luisteren
Ik maak van mijn arm een bank
Zit met lijf en ziel te hopen
Op mensen die niet voorbijlopen

Tekst en muziek: Els Degryse

Credits

Idee: Dieter Missiaen en Els Degryse